Stilfuldt og bæredygtigt

I efteråret 2019 startede vi i Frelsens Hærs Genbrug en lille sortering på Sjælland. Rammerne blev Hal 2 ved vores hovedkontor, på Hammerholmen i Hvidovre.

Tøjet blev indsamlet fra vores containere, og et dedikeret team startede op og et større statistikarbejde begyndte. Nu 1 år efter opstart har vi optimeret og gjort en masse erfaringer omkring det at få mest muligt ud af vores donationer.

Vores primære ønske var at sortere det donerede tøj centralt og levere det bedste til vores butikker på Sjælland. Men vi ønskede også at klarlægge, hvordan vi kunne udnytte alle vores donationer på bedst mulig måde af hensyn til miljøet og med henblik på at skabe overskud og hjælp til Danmarks udsatte.

En af vores topprioriteter er at lokalisere og kende omfanget af det ødelagte tøj (2. kvalitet) fra de indsamlede donationer.

Vi vurderer dette og frasorterer det, der kan vaskes og repareres og dermed forblive i værdikæden.

Fakta Box

Når man sorterer tøj fra vores containere, kan det overraske, hvor meget der egentlig ikke
kan genbruges direkte.
Det betyder, at i en pose med 10kg vil der være ca. 20%,
der kan genbruges direkte,
ca. 10-15% affald og 5% der er andet end tøj og resten er det,
vi kalder 2. kvalitet.

Fakta Box

Vi sorterer
ca. 180.000kg tøj
i vores sortering.
ca. 20% eller nærmere 36.000
kg er butikstøj eller direkte genanvendeligt til flere formål.

Som en sidste mulighed for at beholde tøjet i værdikæden, vurderer vi løbende om helt ødelagt tekstil kan syes om til nye produkter enten via nogle af vores samarbejdspartnere eller i vores egen Salvation Army Redesign CPH systue på Frederiksberg.

Den sidste del af tøjet, kildesorteres i kvaliteter. Målet er, at man i fremtiden kan lave nye fibre af disse sorteringer.

sortering billede 1

Kildesortering

Ud over sortering til vores butikker ville vi gerne undersøge kildesortering af materialer, især vores 2. Kvalitet, da genanvendelse af tekstiler til nye fibre er et officielt ønske og et mål for fremtidens tekstil produktion og genanvendelse.

Denne sortering af 2. Kvalitet er ikke enkel og det handler om at holde øje med de muligheder og projekter, der opstår rundt omkring i verden med henblik på at udnytte klodens ressourcer optimalt. Der er dagligt udvikling på genanvendelsesmarkedet, så det gælder om at vide præcist hvad der er interessante mix for iværksættere og grønne projekter.

Men indtil der findes bæredygtige måder at skabe nye fibre af brugte tøjressourcer på, må man være opfindsom og beslutte, hvad man skal gøre med alt det tøj og tekstiler, som folk ikke umiddelbart vil genkøbe.

Vi arbejder målrettet omkring verdensmål og “end of waste” produktion, med henblik på at forlænge tøjets levetid, men vi ønsker også komme med nye bud på genanvendelse.

Vores 2. Kvalitet tøj anvendes til en del projekter, som vi er utroligt glade for at være en del af.

sortering billede 3

Kilosalg

Den 29 Februar 2020 slog vi for første gang døren op for et brag af et kilosalg direkte fra sorteringen.

Formålet med kilosalget var både at skabe bevidsthed omkring, hvad genbrug egentlig kan tilbyde i form af unik stil og kæmpe udvalg, men det er også her, du kan finde tøjet, der trukket tilbage i værdikæde via vask og reparationer.

Kilosalget blev en stor succes og selv om vi som så mange andre måtte lukke ned for events pga. Covid-19,  gennemførte vi d. 5. september 2020 vores andet kilosalg  direkte fra sorteringen.

sortering billede 2

Fakta Box

På vores 2. kilosalg solgte vi 900 kg tøj. Hovedparten af dette var tøj, der var blevet repareret og vasket hos os i sorteringen, således at det på denne måde blev fastholdt i værdikæden i stedet for at gå til spilde. Samtidig fik vi flere penge ud af det donerede tøj
til fordel for Danmarks udsatte.

Samarbejde

Vores sortering udvikler sig hele tiden og vi er meget interesseret i samarbejde på tværs af værdikæden så kontakt os gerne forslag og ideer til samarbejde.